Betűméret:

-A A +A

Határtalanul! pályázat

HAT-17-04-2017-00014 

Határtalanul! Beszámoló 2017.09.22-24

Kárpátalja-„Nagypaládi együttműködés”

 

Intézményünk a Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt „Határtalanul!”Kárpátaljai-akcióterv” elnevezésű pályázaton 1 498500 HUF összegben részesült. HAT-17-04-2017-00014 pályázati azonosítóval ellátott „Nagypaládi együttműködés” elnevezésű nyertes pályázatunkon az alábbi programokat valósítottuk meg:

1. nap:

Indulásunk 2017.09.22-én a kora reggeli órákban történt Bajáról. Rövid pihenőkkel kora délután érkeztünk Kárpátaljára. A határ átlépése után városnéző séta következett Beregszászon, melynek során megismerkedtünk a Beregvidéki Múzeummal, amely a Bethlen kastélyban található, valamint a Rákóczi- és a Kossuth terekkel, az Oroszlán Fogadóval, az egykori Megyeházával, Törvényszékkel és a II. Rákóczi Ferenc Magyar Tanárképző Főiskolával. Este tovább folytattuk utunkat Nagymuzsalyon keresztül a szálláshelyünkre, Nagypaládra, ahol a Móricz Zsigmond Középiskola igazgatója Sőtér Géza és munkatársai szívélyesen várták a csoportunkat. Az ismerkedési est közös vacsorával folytatódott. Ezt követően átadtuk az adományt az iskola számára (300 000 HUF), valamint könyveket és egy nyomtató berendezést.

2. nap:

Reggeli után elsőként a Munkácsi várat tekintettük meg, amit Zrínyi Ilona hősiesen védett 1686-tól két éven át, majd gyalogos sétát tettünk a Latorca partján lévő Munkács belvárosában (Rákóczi ház, Munkácsi Mihály szülőháza, Régi Városháza). Ezt követően a Vereckei-hágóhoz utaztunk, ahol Árpád vezér vezetésével 895-ben a honfoglaló magyarok többsége érkezett az új haza földjére a rövid túra során felkerestük a 2008-ban felavatott millecentenáriumi emlékművet, ahol megemlékezést tartottunk a honfoglalásról, majd emlékkoszorút helyeztünk el. Visszaúton a szolyvai siratófalnál megemlékezünk az 1944-1945 „málenykij robot” gyűjtőtábor áldozatairól, ahol gyertyát gyújtottunk emlékükre. Útban Nagypalád felé megtekintettük még a Munkácstól északkeletre található 50 hektáros park közepén álló beregvári Schönborn-kastélyt, amely Kárpátalja egyik legszebb műemlékei közé tartozik. Az 1890-1895 között Z. Gresserson tervei alapján készült kastély ma szanatóriumként működik. Este közös vacsorával zártuk a kirándulást kárpátaljai pedagógus társainkkal.

3. nap:

 

 Reggeli után meglátogattuk testvériskolánkat és Sőtér Géza igazgató úr bemutatta az intézményt. Ezt követően a nagypaládi diákok a református templomban ünnepi műsorral búcsúztak tőlünk. Nagypaládon megkoszorúztuk Kossuth Lajos szobrát, majd a Himnusz eléneklésével elbúcsúztunk vendéglátóinktól. Ezt követően felkapaszkodtunk a huszti várromhoz, melyet Kölcsey verse tett híressé, ahol közösen elszavaltuk Kölcsey Ferenc Huszt "c." költeményét. Ezután Nagyszőlősön meglátogattuk a Perényi kastélyt, amely jelenleg a járási oktatási hivatal központja, illetve a Bartók emlékhelyet, majd Tiszaújlakon a II. Rákóczi Ferenc győztes csatájának emléket állító Turul emlékművet. Az út utolsó állomása Csetfalva, ahol a fakazettás mennyezetet és a 2001-ben épült ökomenikus templomot mutatta be idegenvezetőnk. A hazautazás a Beregsurányi határátkelőn keresztül történt. A negyedik nap hajnalán érkeztünk meg élményekkel, tapasztalatokkal és értékes emberi kapcsolatokkal gyarapodva Bajára.

 

A képek és a videó ide kattintva megtekinthető.

 

 

BGA-11-HA-02 Együttműködések magyar szakképző iskolák között A Határtalanul! BGA-HA-11-016 számú pályázat közös produktumának összefoglalása: A Határtalanul! BGA-HA-11-016 –os számot viselő nyertes pályázata során a Bereczki Máté Szakképző Iskola és az erdélyi Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont összesen 27 tanulója és 5 pedagógusa egymás országának, kultúrájának nyelvjárásainak megismerésén túl közös termék létrehozására vállalkozott. Ez a produktum a zömmel mezőgazdasági és faipari szakmacsoporthoz tartozó szakember-jelöltek számára egy fás szárú növények vesszőit, leveleit és metszeteit tartalmazó magyar/latin és román neveket tartalmazó növénygyűjtemény volt. A nyersanyagokat a Baja környéki ártéri területekről és a Vargyas-szoros karsztvidékének fás szárú növényeiből gyűjtötték a pályázatban részt vevő diákok. A végleges gyűjteményes forma kialakítását a baróti és a bajai tanulók közösen valósították meg. A közös gyűjtemény megalkotása során egy rendkívül tartalmas Erdővidék-fái című kiadvány is született. Az elkészült termékek kiállításra kerültek, az oktatásban és a természet megismertetésének népszerűsítésére is szolgálnak. Az alábbi fajokat tanulmányoztuk behatóbban:


Magyar név


Tudományos név


Román név


Megjegyzés


Hamvas éger


Alnus incana


Arin


Metszet


Nyugati életfa


Thuja occidentalis


Tuia


Metszet


Fekete nyár


Populus nigra


Plop


Metszet


Korai juhar


Acer platanoides


Platan


Metszet


Közönséges erdeifenyő


Pinus sylvestris


Pin


Metszet


Mézgás éger


Alnus glutinosa


Arin


Metszet,lLevél,vessző


Fekete nyír


Betula nigra


Mesteacan negru


Metszet


Közönséges nyír


Betula pendula


Mesteacan


Metszet,vessző


Keleti bükk


Fagus orientalis


Fag


Metszet


Mezei szil


Ulmus minor


Ulm de cîmp


Metszet


Bükk


Fagus sylvatica


Fag


Metszet,vessző


Magas kőris


Fraxinus excelsior


Frasin


Metszet,vessző


Fehér nyár


Populus alba


Plop


Metszet,vessző


Közönséges luc


Picea abies


Molid


Metszet


Mezei juhar


Acer campestris


Paltin


Metszet,Levél


Pelyhes nyír


Betula pubescens


Mesteacan


Metszet,Levél


Közönséges gyertyán


Carpinus betulus


Carpen


Metszet


Közönséges jegenyefenyő


Abies alba


Brad


Metszet


Szúrós luc


Picea pungens


Molid


Metszet


Fehér fűz


Salix alba


Sǎlicii


Metszet


Közönséges vadgesztenye


Aesculus hippocastanum


Castanǎ sǎlbaticǎ


Levél,vessző


Ezüsthárs


Tilia tomentosa


Tei


Levél


Zöld juhar


Acer negundo


Paltin


Levél


Fehér eper


Morus alba


Dud


Levél


Kislevelű hárs


Tilia cordata


Tei


Levél


Közönséges mogyoró


Coryllus avellana


Alunǎ


Vessző


Húsos som


Cornus mas


Coarnǎ


Vessző


Nyugati ostorfa


Celtis occidentalis


Celtis


Vessző


Kanadai nyár


Populus canadensis


Plop


Vessző


Kocsányos tölgy


Quercus robur


Stejar


Vessző


Csertölgy


Quercus cerris


Gorun


Vessző


Közönséges dió


Juglans regia


Nuc


Vessző